Jenoptik VarioCAM hr research 780

A termográfia elmélete

Alkalmazási területek

Termográfiai eszközök

  Általános információk
      Hőkamera-típusok
      Műszaki paraméterek
      Kiválasztási szempontok

  Termékkínálat
      Hordozható hőkamerák
      Telepített hőkamerák
      Termográfiai szoftverek

Szolgáltatások

Termográfiai képzés

Hőkép-galéria

Szakmai publikációk

Aktuális időpontokCopyright: Rahne Eric 2007-2018
webmaster: erJogi nyilatkozat

Hőkamerák műszaki paraméterei (2)

Geometriai felbontás
A hőmérsékleti felbontáson túl a geometriai felbontás is jelentős a hőkamera mérési képessége szempontjából. Az IFOV paraméter (legkisebb elemi látószög) azt a látószöget adja meg, mely egy egyedi érzékelő "lát". Például az 1,5 mrad érték azt jelzi, hogy minden egyes pixelhez tartozó egyedi mérési pont (helyesebb: az egyedi érzékelő által érzékelt mérőfolt) 1m-es távolságon 1,5 mm átmérővel rendelkezik. (Megjegyzés: amennyiben az elemi érzékelők négyzetalakúak, akkor értelemszerűen 1,5 mm átmérő helyett 1,5 mm oldalhossz értendő.)

Látómező és elemi mérőfolt

Mivel az IFOV érték mindig csak az éppen alkalmazott optikára vonatkozik, feltétlenül meg kell nézni, hogy megfelelő-e a tervezett mérési távolság mellett elérhető geometriai felbontás. A legkisebb mérhető tárgy mérete ugyanis az egyedi érzékelő mérőfoltjának háromszorosa ! Kisebb objektumok esetén a tárgy és a hátter hőmérsékletének átlagát méri az érintett érzékelő, há éppen "lelóg" a tárgyról a "kivetített" mérőfelülete.

Rossz geometriai felbontás Jó geometriai felbontás

VISSZA    TOVÁBB

A weboldal tartalmát szerzői jogok védik, ezért az írások, ábrák, valamint hő- és fényképek másolása, tárolása és publikációja csak a szerző előzetes írásos engedélyével megengedett.