Jenoptik VarioCAM hr research 780

A termográfia elmélete

    Sugárfizikai alapok
    Valós mérési körülmények
    Méréstechnikai áttekintés

Alkalmazási területek

Termográfiai eszközök

Szolgáltatások

Termográfiai képzés

Hőkép-galéria

Szakmai publikációk

Aktuális időpontokCopyright: Rahne Eric 2007-2018
webmaster: erJogi nyilatkozat

A fókuszálás méréstechnikai hatása
Az előzőek alapján már látható, hogy az érzékelő áltál érzékelt hősugárzás mennyisége az optikai rendszertől függ. Külön figyelmet érdemel a helyes fókuszálás, mivel ennek elhibázása - az általános tévhitt ellenében - nem csak életlen hőképekhez, hanem súlyos mérési hibához is vezet.
Jó fókuszálás Rossz fókuszálás
A jobboldali ábra mutatja, hogy - rossz fókuszálás esetén - az érzékelő felületére csak a beérkező sugárzás egy része esik (a többi sugárzás a környézetét éri). Tehát: rossz fókusz-beállítás esetén mindig alacsonyabb hőmérsékleteket mutat a hőkamera, mint amilyen a tárgy felülete a valóságban. Ez a hiba akár 10-20%-ot is elérhet.

A fotometriai alaptörvény
Az érintésmentes hőmérés legfontosabb optikai összefüggés a fotometriai törvény, mely leírja a sugárzó felületéről leadott elektromágneses sugárzás mennyisége és a mérőeszköz érzékelő felületére vetített (tehát érzékelt és így a mérés alapját képező) sugárzás mennyisége közötti számszerű összefüggését.
Sugárzó és vevő elrendezése
A fotometriai alaptörvény
A fenti törvényből adódik, hogy az ugyanakkora érzékelővel (változatlan sugárzó felületről származó) fogadott sugárzás a távolság négyzetével csökken. Tehát dupla távolságból már csak negyede az érzékelt sugárzás mennyiség. Ennek ellenére nem csökken egy termográfiai rendszerrel kijelzett hőmérséklet, ugyanis a távolággal négyzetesen arányosan nő a "látott" sugárzófelület is - tehát mindkét effektus pont kioltja egymást.

VISSZA    TOVÁBB

A weboldal tartalmát szerzői jogok védik, ezért az írások, ábrák, valamint hő- és fényképek másolása, tárolása és publikációja csak a szerző előzetes írásos engedélyével megengedett.