Jenoptik VarioCAM hr research 780

A termográfia elmélete

    Sugárfizikai alapok
    Valós mérési körülmények
    Méréstechnikai áttekintés

Alkalmazási területek

Termográfiai eszközök

Szolgáltatások

Szakmai előadások

Hőkép-galéria

Szakmai publikációk

Aktuális időpontokCopyright: Rahne Eric 2007-2022
webmaster: erJogi nyilatkozat

A lencserendszer fókusztávolságának szerepe

A termográfiai rendszerekhez használt lencsék fókusztávolsága szoros összefüggésben van a hőkamera látómezejével. Adott méretű érzékelő esetén egy kétszeres fókusztávolságú lencse használata fele akkora szélességű és magasságú, tehát negyed akkora felületű látómezőt (FOV = field of view) eredményez.

Fókusztávolság - látómező összefüggése

A rekesznyílás (blende) méréstechnikai hatása

Minél nagyobb átmérőjű egy termokamera optikai lencséje (pontosabban: apertúrája), annál több sugárzási energia jut a hőérzékelő felületére. Az optikai rendszer fényerősségének (itt: infravörös sugárzás-erősségének) mértéke a rekeszszám, amely a fókusztávolság és az apertúra lencse átmérőjének hányadosa. Értelemszerűen minél kisebb rekeszszám, annál nagyobb a lencseátmérő és annál nagyobb az energiabevitel az érzékelőre, ami természetesen nagyobb érzékenységet és pontosságot eredményez. De vigyázat: minél nagyobb a lencse átmérője, annál inkább eltér ez az ideális optikai rendszer modelljétől - a Gauss-féle optikától. Ennek hatására pedig nőnek a leképzési hibák (pl. képdeformáció).

Tipikus leképzési hibák

VISSZA    TOVÁBB

A weboldal tartalmát szerzői jogok védik, ezért az írások, ábrák, valamint hő- és fényképek másolása, tárolása és publikációja csak a szerző előzetes írásos engedélyével megengedett.