Jenoptik VarioCAM hr research 780

A termográfia elmélete

Alkalmazási területek

      Épület-termográfia
      Ipari diagnosztika
      Szivárgáskeresés
      Villamos berendezések
      Gépek termográfiája
      Biológiai alkalmazások
      Elektronikai mérések
      Kutatás és fejlesztés
      Üveg-alkalmazások

Termográfiai eszközök

Szolgáltatások

Termográfiai képzés

Hőkép-galéria

Szakmai publikációk

Aktuális időpontokCopyright: Rahne Eric 2007-2018
webmaster: erJogi nyilatkozat
Villamos berendezések felmérésére alkalmas hőkamera műszaki specifikációja

Hullámhossz-tartomány
hosszúhullámú (8 ... 12µm), szükség esetén a rövidhullámú (3 ... 5µm) tartomány is jó
Megjegyzés: A villamos berendezések tipikus hőmérséklet-tartománya 0°C és 200°C között van. Ezek a mérések legjobb minőségben hosszúhullámú hőkamerával végezhetők el, mivel a Planck-féle törvény szerint a testek ezeken a hőmérsékleten leginkább hosszúhullámú hősugárzást bocsájtanak ki.

Mérési (kalibrálási) tartomány
min. 0°C ... 150°C, jobb -20°C ... 250°C
Megjegyzés: A méréstartományt a mérni kívánt berendezések várható hőmérsékletei alapján kell kiválasztani. Amennyiben hasonló áron beszerezhető szélesebb kalibrálási tartományú hőkamera, akkor a biztonság kedvéért ezt válasszuk. Természetesen a legjobb képminőséget a -20 illetve -40°C-tól kalibrált kamerák biztosítanak, mivel kisebb zajszintűek. Távvezetékek bevizsgálása estén ez különösen előnyös.

Képpontok száma
min. 160x120 illetve 320x240 képpont, jobb 384x288 képpont
Megjegyzés: Kisebb pixelszámmal csak nagyon kis felületek - pl. 120x160 pixellel (a legkisebb kábel kereszt­metszetének függvényében) csupán a kapcsolószekrény negyed vagy nyolcad részei - rögzíthetők egy-egy hőképen. Ilyen kis kamerával ezért hibakeresést elvégezni jó (főleg, ha van határérték-túllépésre automatikus vizuális vagy akusztikai riasztása), de komplett villamos hálózatok vagy gyártói berendezések dokumentálására a rengeteg felvétel ill. a szükségessé váló hőképmontírozás miatt nem célszerű. Távvezetékek bevizsgálása estén célszerű minél nagyobb, 384x288 vagy akár 640x480 képpontos kamerát választani.

Geometriai felbontás
min. 2 mrad, jobb 1,5 mrad, legjobb 1 mrad
Távvezeték-vizsgálatokhoz min. 0,2 mrad szükséges!

Megjegyzés: Mivel betartandó, hogy legalább 2 (a biztonság érdekében inkább 3) elemi képpont essen a legkisebb mérendő tárgy (a legkisebb keresztmetszetű kábel) felületére, a geometriai felbontás korlátozza, hogy milyen messziről lehet hőképeket készíteni. "Gyenge" geometriai felbontású hőkamera esetén ez ahhoz vezethet, hogy egy-egy kapcsolószekrényről akár 8-10 felvétel szükséges lesz minden kábel és kötés korrekt felmérése érdekében. A 30 m magas távvezetékek 20 mm átmerőjű sodronyainak korrekt méréséhez pedig mindenképpen 0,2 mrad geometriai felbontás szükséges!

Hőmérséklet felbontás
120 mK, jobb 80 mK
Megjegyzés: A villamos berendezések felmérése esetén elég nagy hőmérséklet-különbségekre lehet számítani, ezért nem olyan kritikus a hőmérséklet-felbontás. Távvezetékek bevizsgálásához előnyös a 80 ill. 50 mK hőmérséklet-felbontás.

Képfelvételi frekvencia
nincs megkötés
Megjegyzés: A képfelvételi frekvenciája legfeljebb annyiban érdekes, hogy lassú hőkamerákkal (szkennelő kamerákkal vagy 20Hz-nél lassúbb mátrixos kamerákkal) állvánnyal kell dolgozni. A gyorsabb mátrixos kamerák esetén pedig "kézből" készíthetők a felvételek. Kivétel képeznek a távvezeték-vizsgálatok (a nagy távolság és a teleobjektív miatt mindenképpen kell állvány).

Javasolt "különleges" funkciók
választható színskála, autófókusz, beépített digitális videokamera, kompozit képalkotás (vizuális és hőkép egymásra vetítve), távvezeték-vizsgálatokhoz feltétlenül 0,2 mrad felbontást nyújtó teleobjektív
A weboldal tartalmát szerzői jogok védik, ezért az írások, ábrák, valamint hő- és fényképek másolása, tárolása és publikációja csak a szerző előzetes írásos engedélyével megengedett.