Jenoptik VarioCAM hr research 780

A termográfia elmélete

Alkalmazási területek

      Épület-termográfia
      Ipari diagnosztika
      Szivárgáskeresés
      Villamos berendezések
      Gépek termográfiája
      Biológiai alkalmazások
      Elektronikai mérések
      Kutatás és fejlesztés
      Üveg-alkalmazások

Termográfiai eszközök

Szolgáltatások

Termográfiai képzés

Hőkép-galéria

Szakmai publikációk

Aktuális időpontokCopyright: Rahne Eric 2007-2018
webmaster: erJogi nyilatkozat
Üveggel kapcsolatos mérésekre alkalmas hőkamera műszaki specifikációja

Hullámhossz-tartomány
üvegen át ill. üvegfelületi mérésekhez rövidhullámú (3 ... 5µm) tartomány
üveg felületi hőmérsékletméréshez hosszúhullámú (8 ... 12µm) tartomány is alkalmas

Megjegyzés: Az üveg csak a 3,5µm-nél rövidebb hősugárzást engedi át. Ezért csak rövidhullámú hőkamerák képesek az üveg mögött lévő tárgyak hőmérsékletének mérésére - természetesen megfelelő szűrők alkalmazása mellett.

Mérési (kalibrálási) tartomány
min. 100°C ... 1200°C, jobb 0°C ... 2000°C
Megjegyzés: A méréstartományt a mérni kívánt folyamatok várható hőmérsékletei alapján kell kiválasztani. Amennyiben hasonló áron beszerezhető szélesebb kalibrálási tartományú hőkamera, akkor a biztonság kedvéért ezt valasszuk. Természetesen a legjobb képminőséget a 0 ill. -10°-tól kalibrált kamerák biztosítanak, mivel kisebb zajszintűek. Másrészt ezekkel a kamerákkal még szobahőmérsékleten is készíthetők elfogadtható minőségű hőképek, így az "éles" felvételek előtti beállítások könnyebben elvégezhetők.

Képpontok száma
min. 160x120 illetve 320x240 képpont, jobb 384x288 képpont
Megjegyzés: Nagyobb pixelszámú hőkamerával nagyobb tárgyak minél részletesebb hőképei készíthetők. Ez időmegtakarításhoz vezet.

Geometriai felbontás
min. 2 mrad, jobb 1,5 mrad
Megjegyzés: Az üveggel kapcsolatos mérések igen eltérő jellegűek lehetnek. Üveg olvasztás, hengerelés vagy formálás közben többnyíre nagy kiterjedésű tágyelemekről kell hőmérséklet-adatokat szolgálni, amihez 1,5 ill. 2 mrad geomatriai felbontás többnyíre bőven elegendő. Viszont pl. a lámpagyártás közben megfigyelendő kis fémalkatrészek korrekt méréséhez 1 mrad-nál akár nagyságrendekkel jobb geometriai felbontás is szükségessé válhat. Érdemes minden esetben a mérés előtt utánaszámolni, hogy teljesíti-e a hőkamera az optikájával a kívánt felbontást.

Hőmérséklet felbontás
120 mK, jobb 80 mK
Megjegyzés: Az üveggel kapcsolatos méréseknél leggyakrabban nagy hőmérséklet-különbségekre lehet számítani, ezért nem olyan kritikus a hőmerséklet-felbontás.

Képfelvételi frekvencia
álló tárgyak, állandó hőmérséklet: nincs megkötés
mozgó tárgyak, váltózó hőmérsékletek: min. 50/60 Hz

Megjegyzés: Álló tárgyak, állandó hőmérséklet mellett a hőkamera képfelvételi frekvenciája legfeljebb arra vonatkozólag jelent megkötést, hogy lassú hőkamerákkal (szkennelő kamerákkal vagy 20Hz-nél lassúbb mátrixos kamerákkal) állvánnyal kell dolgozni. A gyorsabb mátrixos kamerák esetén pedig "kézből" készíthetők a felvételek.
Ha viszont mozgó tárgyak ill. gyors hőmérséklet-változások felvételéről van szó, csak valósidejű (mátrixos) kamerák (vagy ritkán sorletapogatók) jöhetnek számításba.

Javasolt "különleges" funkciók
választható színskála, autófókusz, különbségfelvétel (referencia-hőképhez képest mi változott), sorozatfelvétel, speciális szűrők (áteresztő >3,5µm üvegfelületi méréshez, áteresztő <3,5µm üvegen át történő méréshez), szükség esetén makrolencse ill. mikroszkóplencse, védőlencse, illetve a kamera hőterheléstől való védelme céljából teleoptika, esetleg beépített digitális videokamera ill. kompozit képalkotás (vizuális és hőkép egymásra vetítve)
A weboldal tartalmát szerzői jogok védik, ezért az írások, ábrák, valamint hő- és fényképek másolása, tárolása és publikációja csak a szerző előzetes írásos engedélyével megengedett.