Jenoptik VarioCAM hr research 780

A termográfia elmélete

Alkalmazási területek

      Épület-termográfia
      Ipari diagnosztika
      Szivárgáskeresés
      Villamos berendezések
      Gépek termográfiája
      Biológiai alkalmazások
      Elektronikai mérések
      Kutatás és fejlesztés
      Üveg-alkalmazások

Termográfiai eszközök

Szolgáltatások

Termográfiai képzés

Hőkép-galéria

Szakmai publikációk

Aktuális időpontokCopyright: Rahne Eric 2007-2018
webmaster: erJogi nyilatkozat
Ipari diagnosztikára alkalmas hőkamera műszaki specifikációja

Hullámhossz-tartomány
hosszúhullámú (8 ... 12µm), bizonyos esetekben a rövidhullámú (3 ... 5µm) tartomány is jó
Megjegyzés: Az ipari berendezések és folyamatok hőmérséklet-tartománya igen eltérő lehet. Alacsony hőmérsékletű mérések (100°C alatt) a legjobb minőségben általában hosszúhullámú hőkamerákkal végezhetők el. De gyakran sokkal fontosabb a mérendő tárgy hullámhossz-függő emissziós képességét, valamint az esetleg a kamera és a mérendő tárgy között elhelyezett tárgy (pl. mérőablak) transzmissziós tulajdonságát figyelembe venni. Ezen túl vannak olyan mérések is - mint pl. a lángok és füstgázok hőmérsékleteinek érzélkelése -, amelyek csak rövidhullámú hőkamerákkal végezhetők el.

Mérési (kalibrálási) tartomány
-40°C ... 100°C-tól 0°C ... 2500°C-ig bármi elképzelhető (a mérendő tárgy függvényében)
Megjegyzés: A méréstartományt a mérni kívánt berendezések (objektumok) várható hőmérsékletei alapján kell kiválasztani. Amennyiben hasonló áron beszerezhető szélesebb kalibrálási tartományú hőkamera, akkor a biztonság kedvéért ezt válasszuk. Természetesen a legjobb képminőséget a minél alacsonyabb hőmérésklettől kalibrált kamerák biztosítanak, mivel kisebb zajszintűek. De erre nincs mindig szükség.

Képpontok száma
min. 160x120 illetve 320x240 képpont, jobb 384x288 képpont
Megjegyzés: Kisebb pixelszámmal csak nagyon kis felületek rögzíthetők egy-egy hőképen. Ilyen kis kamerával ezért inkább hibakeresést szokás elvégezni (főleg, ha van határérték-túllépésre automatikus vizuális vagy akusztikai riasztása), de komplett gyártói berendezések dokumentálását a rengeteg felvétel ill. a szükségessé váló hőképmontírozás miatt nem célszerű vele kivitelezni.

Geometriai felbontás
min. 2 mrad, jobb 1,5 mrad
nagy távolságból történő mérések esetén teleobjektív is szükséges lehet

Megjegyzés: Mivel betartandó, hogy legalább 2 (a biztonság érdekében inkább 3) elemi képpont essen a legkisebb mérendő tárgy felületére, a geometriai felbontás korlátozza, hogy milyen messziről lehet hőképeket készíteni. A korrekt mérése érdekében minden egyes alkalmazásra nézve ellenőrizendő, hogy az adott hőkamera-lencse együttes biztosítja-e a szükséges geometriai felbontást.

Hőmérséklet felbontás
120 mK, jobb 80 mK
Megjegyzés: Az ipari berendezések felmérése esetén elég nagy hőmérséklet-különbségekre lehet számítani, ezért nem olyan kritikus a hőmérséklet-felbontás.

Képfelvételi frekvencia
nincs megkötés
Megjegyzés: A képfelvételi frekvenciája legfeljebb annyiban érdekes, hogy lassú hőkamerákkal (szkennelő kamerákkal vagy 20Hz-nél lassúbb mátrixos kamerákkal) állvánnyal kell dolgozni. A gyorsabb mátrixos kamerák esetén pedig "kézből" készíthetők a felvételek. Kivétel képeznek a mozgó tárgyak vagy gyors hőmérséklet-változással járó folyamatok vizsgálatai, amelyekhez megfelelő sebességű hőkamerát kell választani. A legtöbb feladathoz az 50 Hz-es képfelvételi frekvencia elegendő.

Javasolt "különleges" funkciók
választható színskála, autófókusz, sorozatfelvétel, különbségfelvétel, beépített digitális videokamera, kompozit képalkotás (vizuális és hőkép egymásra vetítve), teleobjektív, védőablakok, kiegészítő hűtés, speciális szűrők
A weboldal tartalmát szerzői jogok védik, ezért az írások, ábrák, valamint hő- és fényképek másolása, tárolása és publikációja csak a szerző előzetes írásos engedélyével megengedett.