Jenoptik VarioCAM hr research 780

A termográfia elmélete

Alkalmazási területek

      Épület-termográfia
      Ipari diagnosztika
      Szivárgáskeresés
      Villamos berendezések
      Gépek termográfiája
      Biológiai alkalmazások
      Elektronikai mérések
      Kutatás és fejlesztés
      Üveg-alkalmazások

Termográfiai eszközök

Szolgáltatások

Szakmai előadások

Hőkép-galéria

Szakmai publikációk

Aktuális időpontokCopyright: Rahne Eric 2007-2022
webmaster: erJogi nyilatkozat
Épület-termográfiára alkalmas hőkamera műszaki specifikációja

Hullámhossz-tartomány
hosszúhullámú tartomány (8 ... 12µm)
Megjegyzés: Alacsony - 25°C alatti, tipikusan 0°C körüli - hőmérsékletek mérése rövidhullámú hőkamerával lehetetlen, mivel a Planck-féle törvény szerint a testek alacsony hőmérsékleten nem - vagy csak nagyon minimális mennyiségben - bocsájtanak ki rövidhullámú hősugárzást.

Hőkamera típus
mátrixos vagy szkennelő (letapogató)
Megjegyzés: A professzionális mátrixos hőkamerák és a szkennelő kamerák képminősége egyaránt megfelelő.

Mérési (kalibrálási) tartomány
min. -20°C ... 100°C, jobb -40°C ... 120°C
Megjegyzés: A kalibrálási tartomány alsó határa lényeges. Mivel a legjobb felvételeket éjjel, 0°C alatti hőmérséklet mellett lehet készíteni, alacsony hőmérsékleten is kellőképpen kicsi zajértékkel (NETD) rendelkező hőmaera szükséges. Mivel viszont előfordulhatnak -10°C alatti hőmérsékletek is, a biztonság kedvéért csak olyan hőkamerát szabad választani, melynek kalibrálási tartománya -20°C-tól kezdődik. (Természetesen még jobb képminőséget a -40°C-tól kalibrált kamerák biztosítanak, mivel még kisebb zajszintűek.)

Képpontok száma
min. 320x240 képpont, jobb 384x288 vagy akár 640x480 képpont
Megjegyzés: Kisebb pixelszámmal hőképenként csak nagyon kis felületek rögzíthetők - pl. 120x160 pixellel csupán egy 4-5 m²-es felület. Az adatok feldolgozása során ezért szükségessé váló hőkép-montírozás sok időbe telik és rengeteg hibaforrást rejt magában.

Geometriai felbontás
min. 1,5 mrad, jobb 1 mrad
Megjegyzés: rosszabb geometriai felbontás esetén nagyon közelről kellene készíteni az épület hőképeit annak érdekében, hogy a részletek - pl. egy repedés vagy rossz nyílászáró-illesztés) ne "tűnjenek el". Ez pedig sok kis felületű felvételhez vezetne, melyeket utána nagy munkával össze kellene illeszteni az áttekinthető látvány elérése érdekében. Panelházak felső emeleteihez pedig feltétlenül szükséges a teleobjektív használata.

Hőmérséklet felbontás
min. 80 mK, jobb 50 mK, legjobb 30 mK
Az épület-termográfia esetén a minél jobb képminőség lényeges, ehhez pedig a legjobb hőmérséklet-felbontás szükséges. A látni kivánt kis (pl. páralecsapodás vagy beázás esetén a párolgási hőelvonás hatására kialakuló minimális) hőmérséklet-különbségek kimutatásához 80 mK-nél "gyengébb" hőkamerák viszont semmiképpen nem alkalmasak.

Képfelvételi frekvencia
nincs megkötés
Megjegyzés: A képfelvételi frekvenciája legfeljebb annyiban érdekes, hogy lassú hőkamerákkal (szkennelő kamerákkal vagy 20Hz-nél lassúbb mátrixos kamerákkal) állvánnyal kell dolgozni. A gyorsabb mátrixos kamerák esetén pedig "kézből" készíthetők a felvételek.)

Egyéb megkötés
működési (üzemi) hőmérséklet: -10°C ... +30°C (+50°C)
Megjegyzés: A működési (üzemi) hőmérséklet-tartomány alsó határa lényeges, ugyanis sok hőkamera elektronikája (vagy TFT-kijelzője) nem működik 0°C alatti környezeti hőmérsékletben. Melegen ajánlott, olyen hőkamerát választani, melynek üzemi hőmérséklet-tartománya -10°C-nál kezdődik. (Hűtőházak esetén -18°C vagy akár -25°C belső hőmérsékletekre kell számítanunk, ehhez tehát még alacsonyabb üzemi hőmérsékletű hőkamerát kell választani ill. a kamera "melegen tartásáról" gondoskodni.)

Javasolt "különleges" funkciók
választható színskála, autófókusz, teleobjektív és nagylátószögű lencse, kompozit képalkotás (vizuális és hőkép egymásra vetítve) - bár ez az éjjeli méréseknél nem igazán használható
A weboldal tartalmát szerzői jogok védik, ezért az írások, ábrák, valamint hő- és fényképek másolása, tárolása és publikációja csak a szerző előzetes írásos engedélyével megengedett.