Jenoptik VarioCAM hr research 780

A termográfia elmélete

Alkalmazási területek

      Épület-termográfia
      Ipari diagnosztika
      Szivárgáskeresés
      Villamos berendezések
      Gépek termográfiája
      Biológiai alkalmazások
      Elektronikai mérések
      Kutatás és fejlesztés
      Üveg-alkalmazások

Termográfiai eszközök

Szolgáltatások

Termográfiai képzés

Hőkép-galéria

Szakmai publikációk

Aktuális időpontokCopyright: Rahne Eric 2007-2018
webmaster: erJogi nyilatkozat
Elektronikai eszközök mérésére alkalmas hőkamera műszaki specifikációja

Hőkamera típusa
leginkább (gyors) mátrixos, esetleg szkennelő (letapogató)
Megjegyzés: Az elektronikai eszközök felmérése esetén elég nagy hőmérséklet-különbségekre lehet számítani, ezért nem olyan kritikus a képhomogenítás. Akár szkennelő, akár mátrixos kamerákkal is tökéletesen értékelhető adatokat lehet nyerni. A szkennelő kamerák gyors hőmérséklet-folyamatok méréséhez viszont csak sorletapogatóként vagy pont-hőmérőként alkalmazhatók.

Hullámhossz-tartomány
hosszúhullámú (8 ... 12µm), ritka esetekben a rövidhullámú (3 ... 5µm) tartomány szükséges
Megjegyzés: Az elektronikai eszközök hőmérséklet-tartománya igen eltérő lehet. Alacsony hőmérsékletű mérések (100°C alatt) a legjobb minőségben általában hosszúhullámú hőkamerákkal végezhetők el. De gyakran sokkal fontosabb a mérendő tárgy hullámhossz-függő emissziós képességét, valamint az esetleg a kamera és a mérendő tárgy között elhelyezett tárgy (pl. mérőablak) transzmissziós tulajdonságát figyelembe venni.

Mérési (kalibrálási) tartomány
0°C ... 150°C-tól -40°C ... 800°C-ig bármi elképzelhető (a mérendő tárgy függvényében)
(Megjegyzés: A méréstartományt a mérni kívánt tárgy vagy folyamat várható hőmérsékletei alapján kell kiválasztani. Amennyiben hasonló áron beszerezhető szélesebb kalibrálási tartományú hőkamera, akkor a biztonság kedvéért ezt válasszuk. Természetesen a legjobb képminőséget a minél alacsonyabb hőmérésklettől kalibrált kamerák biztosítanak, mivel kisebb zajszintűek. De erre nincs mindig szükség.

Képpontok száma
min. 320x240 képpont, jobb 384x288 képpont, legjobb 640x480 képpont
Megjegyzés: Kisebb pixelszámmal csak nagyon kis felületek - pl. 120x160 pixellel csupán egy-két integrált áramkörnyi felületet rögzíthető egy-egy hőképen. Ilyen kis kamerával ezért hibakeresést elvégezni jó /főleg, ha van határérték-túllépésre automatikus vizuális vagy akusztikai riasztása/, de komplett nyákokat /elektronikai paneleket/ bemérni és dokumentálni csak rengeteg felvétel és hőkép-montírozással oldható meg.

Geometriai felbontás
min. 1,5 mrad, jobb 1 mrad
Megjegyzés: Mivel betartandó, hogy legalább 2 elemi képpont essen a legkisebb mérendő tárgy (a legkisebb keresztmetszetű áramkör-láb vagy nyomtatott huzal) felületére, a geometriai felbontás korlátozza, hogy milyen messzíről lehet hőképeket készíteni. "Gyenge" geometriai felbontású hőkamera esetén ez ahhoz vezethet, hogy egy-egy nyákról akár 8-10 felvétel szükséges lesz minden egyes alkatrésének és vezetékének korrekt felmérése érdekében.

Hőmérséklet felbontás
120 mK, jobb 80 mK
esetenként 30 mK vagy akár 10 mK is szükséges lehet

Megjegyzés: Az elektronikai eszközök mérése esetén elég nagy hőmérséklet-különbségekre lehet számítani, ezért nem olyan kritikus a hőmerséklet-felbontás.

Képfelvételi frekvencia
> 2 x folyamatfrekvencia
Megjegyzés: Ez a gyors folyamatok rögzítése esetén az egyik legkritikusabb hőkamera-paraméter. Mivel a hőképek rögzítése digitális mintavételnek minősül, a digitális jelfeldolgozás egyik alappillerét, a Shannon-törvényt szükséges betartani. Ennek megfelelően a folyamat legmagasabb frekvenciakomponensénél legalább kétszer olyan gyorsan kell mintavételezést (esetünkben hőkép-rögzítést) végezni. Ha pl. egy teljesítmény-elektronika 50Hz-es betáp miatt 50Hz-es frekvenciával melegszik és hűl, a hőképfelvételi frekvencia 100Hz-nél magasabb kell lennie. Ellenkező esetben az ún. Aliasing-effektus lép fel és a hőmérséklet-folyamat időbeni lefolyásának ábrázolásánál az alulmintavételezés miatt lassúbb folyamatokat (változásokat) látjuk, minta amilyenek ezek a valóságban lezajlanak. Gyors folyamatok rögzítéséhez akár 3000Hz képfelvételi frekvenciával rendelkező hőkamerák is kaphatók.

Javasolt "különleges" funkciók
választható színskála, autófókusz, különbségfelvétel (referencia-hőképhez képest mi változott), sorozatfelvétel, pixelenkénti emisszios-tényező korrekció (az elektronikában alkalmazott alkatrészek - réz, kerámia, műanyag - nagyon erőssen eltérő emissziós tényezővel rendelkeznek, a sok kis apró felület "kézi" korrekciója viszont szinte lehetetlen), beépített digitális videokamera, kompozit képalkotás (vizuális és hőkép egymásra vetítve), szkennelő kamera esetén eltérítés kikapcsolási lehetősége és valódi (elektrooptikai) nagyítás (Zoom), speciális optikák, mikroszkóplencse, esetleg védőablakok, gyors - valósidejű - adatátvitel számítógépre
A weboldal tartalmát szerzői jogok védik, ezért az írások, ábrák, valamint hő- és fényképek másolása, tárolása és publikációja csak a szerző előzetes írásos engedélyével megengedett.