Jenoptik VarioCAM hr research 780

A termográfia elmélete

    Sugárfizikai alapok
    Valós mérési körülmények
    Méréstechnikai áttekintés

Alkalmazási területek

Termográfiai eszközök

Szolgáltatások

Termográfiai képzés

Hőkép-galéria

Szakmai publikációk

Aktuális időpontokCopyright: Rahne Eric 2007-2018
webmaster: erJogi nyilatkozat

A STEFAN-BOLTZMANN törvény
A PLANCK féle sugárzási törvény az érintkezés nélküli hőmérsékletmérés legalapvetőbb elvét képviseli és számos nagy jelentőségű összefüggés származtatható belőle, melyek közül kettőt az alábbiakban ismertetünk. Például a tárgyak által kibocsájtott teljes sugárzás mértéke kiszámítható a spektrális sugárzási intenzitás minden hullámhosszra történő összegzéséből (integrálásából). Ezt nevezik STEFAN-BOLTZMANN törvénynek.

STEFAN-BOLTZMANN törvény

E matematikai egyenlet egyszerűsége miatt nagyon alkalmas hozzávetőleges becslésekre, elsősorban tárgyak hőgazdálkodásának számítására és tárgyak érintésmentes hőmérsékletmérésére.

A WIEN féle eltolódási törvény
A PLANCK féle sugárzási törvény grafikonja megmutatja a feketetest által egy-egy adott hőmérsékleten kibocsátott hősugárzást, valamint azt a hullámhosszat amelyen a sugárzási intenzitás (az adott hőmérséklet mellett) a legnagyobb. Jól felismerhető, hogy a legnagyobb intenzitású hullámhossz a hőmérséklet függvényében tolódik el. Ezt a jelenséget a WIEN féle eltolódási törvény írja le, mely a PLANCK törvény differenciálásából vezethető le.

WIEN féle eltolódási törvény

Minél alacsonyabb a mért tárgy hőmérséklete, annál jobban tolódik el a sugárzási maximum a hosszabb hullámhosszak irányába. Szobahőmérséklet közelében ez 10 µm körüli érték.
Példák:

Sugárzó test Hőmérséklet Sugárzási maximum
Mélyhűtött élelem -18 °C 11,4 µm
Bőr 32 °C 9,5 µm
Forrásban lévő víz 100 °C 7,8 µm
Sötétvörösen izzó vas 600 °C 3,3 µm
Fehéren izzó vas 1.200 °C 2,0 µm

VISSZA    TOVÁBB

A weboldal tartalmát szerzői jogok védik, ezért az írások, ábrák, valamint hő- és fényképek másolása, tárolása és publikációja csak a szerző előzetes írásos engedélyével megengedett.