Jenoptik VarioCAM hr research 780

A termográfia elmélete

Alkalmazási területek

      Épület-termográfia
      Ipari diagnosztika
      Szivárgáskeresés
      Villamos berendezések
      Gépek termográfiája
      Biológiai alkalmazások
      Elektronikai mérések
      Kutatás és fejlesztés
      Üveg-alkalmazások

Termográfiai eszközök

Szolgáltatások

Szakmai előadások

Hőkép-galéria

Szakmai publikációk

Aktuális időpontokCopyright: Rahne Eric 2007-2022
webmaster: erJogi nyilatkozat
Szivargáskeresés

Az épület-termográfia egyik - igen különleges - részterülete a szivargáskeresés. Mivel ennek elvégzésére külön ismeretek szükségesek, itt is önálló témakörként tárgyaljuk.

Általános ismertetés
A termográfiai szivárgás-keresés a hővezetés fizikai törvényszerüségeken alapszik. Amennyiben a csőrendszerben áramló közeg (többnyire víz) hőmérséklete magasabb mint a környezete (fűtési vagy melegvíz csövek, padlófűtés ...) akkor hővezetés lép föl a környező anyagokon keresztül a külső (megfigyelhető) felületig. Így előszőr a vezeték elhelyezése válik láthatóvá a termográfiai eszközök használatával.

A szivárgás helyén pedig kilép a meleg folyadék, így ez szétfolyhat a vezeték mentén, valamint a környező anyag rétegei között oldalirányban és lefelé. A kiáramlott meleg folyadékről is hővezetés indul minden irányban, így a látható felület felé is. Termográfiai eszközökkel megállapítható, hogy a felületen látható hőeloszlás eltér a sérülésmentes vezeték "normális" hőeloszlásához képest.

Mérési tanácsok
Minden esetben érvényes, hogy csak akkor lehet termográfiai eszközökkel felfedezni tömítettlenségeket, ha a szivárgás helyén létezik vagy létrehozható egy olyan hőmérsékletkülönbség, mely hővezetés révén a megfigyelhető felületén is érzékelhető.

Hőkép-galéria A termográfiai vizsgálat feltétlenül a felfűtési fázisban végzendő el, még mielőtt beáll a felület homogén hőmérsékleteloszlása. A szivárgás-gyanús helyeken lehetőleg több megfigyelési szögből is megismétlendő a termográfiai felvétel, hogy a reflexiókat biztonságosan ki lehessen zárni.

Kis elfolyás esetén nyomásfokozó eszközökkel növelhető a mennyiség (természetesen a vezetékek, tárolók és kiegyenlítő tartályok maximális nyomás figyelembevétele mellett). A hidegvíz vezetékekbe pedig meleg (forró) vízet kell bekötni. A szennyvíz vezetékekbe is meleg (forró) vízet kell bevezetni. (Elzáró ballonok alkalmazása is ajánlott.) Ezután ugyanúgy történik a vizsgálatuk, mint a fűtési rendszerek ill. melegvíz-vezetékek mérése.

Szükséges hőkamera Földbe fektetett vezetékek esetén a hibafeltárás csak nagy mennyiségű elfolyás esetén lehetséges, közben a talaj felépítését és nedvességtartalmát is figyelembe kell venni. Lehetőleg egyenletes felületi hőmérséklet esetén kell mérni, tehát a napsütéses felmelegedés kerülendő (nem érheti napsugárzás a mérés előtt napokon sem). Célszerű a méréseket magas helyről (házról, állványról, helikopterről) kivitelezni. Csatornákba fektetett vezetékek, csőrendszerek esetén video- és termográfiai fevételek készítésére alkalmas önjáró robotokat szokás használni.

A termográfiai vizsgálat kiegészítéseként javasolt próbafúrások is elvégezni a feltételezett hibahely felbontása előtt. Ajánlatos nedvességérzékelőkkel is ellenőrizni, hogy valóban itt lép-e ki a közeg (víz).A weboldal tartalmát szerzői jogok védik, ezért az írások, ábrák, valamint hő- és fényképek másolása, tárolása és publikációja csak a szerző előzetes írásos engedélyével megengedett.